Głównie wyszukane w sieci
piątek, 09 września 2011
Piadina
Piadina (piada) podawany na ciepło cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem, pochodzący z prowincji Emilia-Romania w północnych Włoszech.

Piadinę napełnia się praktycznie dowolnym farszem, najczęściej są to: sos pomidorowy, ser (np. squacquerone czy mozzarella), mięso lub wędlina (kiełbasa, salami, pieczona wieprzowina -porchetta), grzyby, rukola, szpinak, ale także czekolada bądź konfitura.

Tradycyjne piadiny wypiekano na terakotowych talerzach, zwanych teggia, stawianych na ogniu. Dziś powszechnie używa się grilla.

Piadiny przygotowuje się i sprzedaje w niedużych budkach - piadineriach.
        



[pl.wikipedia.org]
12:11, patekku1 , Włochy
Link Komentarze (4) »
| < Wrzesień 2011 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Prywatnie