Głównie wyszukane w sieci
piątek, 29 września 2006
Klasyfikacja win hiszpańskich

Klasyfikacja win hiszpańskich ustalona przez INDO (Instituto Nacional de Denominaciones de Origen):

= Vino de mesa (VdM) – wino stołowe;

= Vino Comarcal (VC) – wina stołowe z określeniem pochodzenia, na przykład wina producenta Marqués de Grinón noszą nazwę Vino de Mesa de Toledo;

= Vino de la Tierra (VdlT) – wina pochodzące z dużych regionów winiarskich, w których producenci przestrzegają tradycyjnych sposobów produkcji. (Są odpowiednikiem francuskich „vin de pays”);

= Denominación de Origen (D. O.) – wina z regionów posiadających odrębny (Consejo Regulador), kontrolujący prawidłowość produkcji (odpowiednik AOC francuskiego).
Obecnie istnieje 39 regionów D. O., jest ich coraz więcej i ich istnienie powoli traci sens;

= Denominacion de Origen Calificada (D. O. C. A.) – nowa kategoria, odpowiednik włoskiego DOCG. W 1991 roku przyznano ją regionowi Rioja, który jako jedyny ma prawo używać miana D. O. C. A.

Przy lekturze etykiet win hiszpańskich warto zauważyć kilka istotnych informacji. Dla określenia koloru czerwonego używa się słowa „tinto” jeśli jest ono intensywnie ciemne, natomiast „Claret”, gdy jest jasnoczerwone, różowe „Rosado”, a białe „Blanco”. Termin „Fino de messa” oznacza wino stołowe, nie posiadające oznaczenia D. O., ale bardzo dobrej jakości.

Bardzo oryginalnym atrybutem win hiszpańskich jest często spotykany napis na butelkach: „Solera”.
„Solera” składa się z piramidalnie ustawionych beczek zawierających wina z różnych roczników. Każdy rząd beczek zawiera wino z innego rocznika, od najstarszego do najmłodszego. Najniższy rząd leżący na ziemi (sol) określa się mianem „solera”, zawiera wina z najstarszego rocznika. Produkcja win „solera” to sztuka kupażowania, czyli łączenia win. Najpierw z beczek „solera” odlewa się określoną część wina, powstały w ten sposób ubytek uzupełnia się winem z wyższego rzędu zwanego criadera. Jest to wino tego samego typu, ale młodsze o rok. Teraz beczki criadery są niepełne. Uzupełnia się je drugą criaderą, młodszą od solery o dwa lata. Drugą criaderę uzupełnia się trzecią i tak dalej, aż najwyższe piętro beczek zostanie wypełnione winem z nowego rocznika.
Sposób pracy wykorzystujący zasadę grawitacji jest prosty, lecz pracochłonny i wymagający dużej staranności. Hiszpańscy winiarze powiadają, że: „młodość się musi uczyć od starości”. „Solera 1880” będzie więc oznaczać „solerę” zainstalowaną w roku 1880.

[źródło: tph.pl]

Prosek

Znane wino chorwackie - cenione w krajach południowej i zachodniej Europy. Prosek jest naturalnym, wysokiej jakości winem deserowym produkowanym wg tradycyjnych metod z najwyższej jakości odmian winogron. Specjalnymi metodami produkcji i długim okresem leżakowania uzyskuje się bursztynową barwę oraz charakterystyczny, specyficzny smak i zapach. Podawać lekko schłodzone do temp. 10-12 stop. C przy końcu posiłku. Świetne wino do dań słodkich.

Wenecki poranek

Dimitri Danish

08:43, patekku1 , Włochy
Link Komentarze (4) »
Komboloi

Kombolói - koraliki, przypominające różaniec, bardzo popularne w Grecji. Stanowi rodzaj zabawki greckich mężczyzn. Jej popularnym zastosowaniem jest zajęcie rąk w sytuacji stresu np. związanego z rzucaniem nałogu.

To pamiątka bardzo chętnie kupowana przez turystów.

Muzeum komboloi

Więcej o komboloi

07:21, patekku1 , Grecja
Link Komentarze (4) »
czwartek, 28 września 2006
Saveurs de Bourgogne

Sangria

Sangria to tradycyjny hiszpański napój. Robiona jest na bazie wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci przeróżnych winiaków lub innych trunków.

(Dla ok. 10 osób)

 
3 pomarańcze w plasterkach
2 cytryny w plasterkach
1 jabłko przekrojone na pół i koprojone w plasterki
4 brzoskwinie obrane i pokrojone w kostkę
50 g cukru
1/4 l soku pomarańczowego
sok z cytryny
2 laski cynamonu
40 ml likieru pomarańczowego
60 ml winiaku
1/8 l wody mineralnej, niezbyt mocno gazowanej
4 butelki czerwonego wina

Plasterki pomarańczy i cytryny pociąć na ćwiartki i wrzucić do wazy. Dodać jabłko i brzoskwinie, posypać cukrem, wlać sok pomarańczowy i cytrynowy oraz likier i winiak. Wrzucić cynamon i delikatnie zamieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Następnie wyjąć cynamon, wlać wino zamieszać i uzupełnić wodą mineralną.

Backyard in Rome

Dimitri Danish

08:56, patekku1 , Włochy
Link Komentarze (2) »
Kuchnia albańska

Albania choć sąsiadująca z Grecją, Macedonią i Serbią, podobnie jak kraje dawnej Jugosławii najwięcej zapożyczeń kulinarnych wywodzi z kultury tureckiej. Długi okres uzależnienia od Turcji oraz panujący jeszcze przed II Wojną Światową, system półfeudalny spowodował znaczne opóźnienie gospodarcze tego państwa. Mimo, że Albania jest krajem biednym i dopiero niedawno zaczęła się wydobywać z kryzysu, sztuka kulinarna jest tu bardzo bogata. Kuchnia albańska jest typową kuchnią śródziemnomorską i przypomina kuchnie innych krajów bałkańskich. Oczywiście długotrwały wpływ Turcji widać również w kuchni.

Najbardziej rozpowszechnioną potrawą jest pieczona baranina podawana zazwyczaj z bułką pita (gyro). To właśnie ta w zasadzie turecka potrawa jest rozpowszechniona w Europie jako pita gyros. Albańczycy chętnie jedzą również mięsa, ziemniaki i jarzyny (najczęściej pomidory i cebula). Jak przystało na kuchnię śródziemnomorską wszystkie potrawy przyrządzane są z dodatkiem oliwy z oliwek. Wśród serów najpopularniejsza jest feta. Na północy kraju przy granicy z Serbią i Czarnogórą jada się typowo turecki pudding ryżowy na owczym mleku (oriz më tamel). Do wielu dań podawane jest młode wino. W Albanii, podobnie jak w Turcji powszechnie spożywa się jogurt. Narodowym trunkiem albańskim jest rakia - wódka wyrabiana z winogron i innych owoców.

[źródło: odyssei.com]

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
| < Wrzesień 2006 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Prywatnie