Głównie wyszukane w sieci
środa, 13 lipca 2011
ZAGÓRSKIE SZTRUKLE (ZAGORSKI ŠTRUKLI)
Sztrukle czyli danie z wałkowanego ciasta, wypełnionego świeżym krowim serem, to specjał serwowany prawie w całej północno-zachodniej Chorwacji. Mogą być gotowane, zapiekane, podawane na słodko jako deser, na słono jako przekąska czy też danie główne. Sztrukle otrzymały też status niematerialnego kulturalnego dobra Republiki Chorwacji. Każda rodzina ma nieco inny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. 

SKŁADNIKI:

CIASTO:
Ok. 500g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
1 łyżka octu
ok. 2dl letniej wody
sól
mąka do posypania
olej do posmarowania ciasta

NADZIENIE:
Ok. 500g świeżego krowiego sera
1dl śmietany
2 jajka
sól

POLEWA:
1 jajko
szklanka śmietany

PRZYGOTOWANIE:
Z mąki, jajka, oleju, octu i wody wyrobić miękkie ciasto. Potem je rozdzielić na 2 części, każdą jeszcze dobrze wyrobić, aby otrzymać elastyczne ciasto. Potem te dwie części uformować w 2 kulki oraz posmarować każdą olejem. Potem należy przykryć je naczyniem i pozostawić na przynajmniej 30 min w temperaturze pokojowej.
Przez ten czas przygotować nadzienie z sera, jajka i soli, oraz polewę z jajek i śmietany.
Po 20 minutach, kulkę ciasta rozwałkować i rękami jeszcze rozłożyć na posypanym mąką obrusie o grubości 1 mm i mniej, w kształcie prostokąta.

Nadzienie nakładać na połowę ciasta, a pozostałą część posmarować olejem. Za pomocą obrusa zwinąć ciasto. Potem brzegiem talerza kroić sztrukle o długości ok. 10 cm i natychmiast (uwaga! wodę należy wcześniej zagotować) wkładać je do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 5 min. Potem sztrukle położyć na blachę, polać polewą i zapiec w piekarniku.



[http://www.hrvatska.ovh.org/Artykuly/art.php?id=16&poddzial=kulinaria&dzial=kultura]
piątek, 08 października 2010
Blitva


- ziemniaki
- szpinak
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy są już gotowe dodajemy oczyszczony i umyty szpinak, gotujemy razem kilka minut. Dokładnie odcedzamy.
Skrapiamy olejem i sokiem z cytryny, dodajemy posiekany czosnek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Potrawa doskonale sprawdza się jako dodatek to grilowanych ryb i owoców morza.

    

czwartek, 03 czerwca 2010
Owczarek chorwacki



środa, 27 stycznia 2010
Pasticada - Chorwacja

800 g mięsa wołowego
200 ml białego wina
100 ml deserowego wina
1 cebula
2 marchewki
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
1 łyżka pasty pomidorowej
gałązka rozmarynu
1 łyżka octu winnego
natka selera
szczypta gałki muszkatołowej
sól

Wołowinę obsypać solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzaną oliwę, obsmażyć ze wszystkich stron.
Dodać pokrojoną czerwoną cebulę i marchewkę, lekko wymieszać, dodać liście laurowe i smażyć ok. 2 minuty. Wrzucić czosnek, pomidory, igiełki rozmarynu i świeżo startą gałkę muszkatołową.
Dodać posiekaną natkę selera, wszystko podlać winem wytrawnym i deserowym, dusić do miękkości (ok. 1,5 godziny). Mięso wyjąć, pozostawić w ciepłym miejscu, a sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry, polać sosem.
Podawać z kluseczkami ziemniaczanymi.

          

niedziela, 11 października 2009
Paprykarz rybny (fiš paprikaš)

Dla 4 osób

1 kg różnych ryb słodkowodnych (karp, sum, szczupak), 40 dag cebuli, 20 dag pomidorów, 6 dag mielonej słodkiej czerwonej papryki, 150 ml oliwy, sól, pieprz

Ryby oczyścić, dobrze umyć i pokroić na spore kawałki, cebulę pokroić w talarki. W garnku z oliwą układać warstwami rybę i cebulę, aż do wykorzystania wszystkich składników. Posolić, doprawić pieprzem, dodać pokrojone pomidory i zalać wodą. Kiedy się zagotuje, dodać mieloną paprykę i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut. Paprykarz podawać z makaronem.  

       


piątek, 24 lipca 2009
Kamień chorwacki

Kraje basenu Morza Śródziemnomorskiego charakteryzuje przywiązanie do tradycji, umiłowanie przyrody i wszystkiego co pochodzi z natury. Dlatego też w krajach śródziemnomorskich, w tym także Chorwacji, widoczne są podobne tradycje architektoniczne, specyficzna estetyka, styl, kolory, nastrój. Istotnym elementem krajobrazu i architektury jest kamień naturalny – wapień chorwacki, który służy od wieków do budowy dróg, chodników, placów, budynków mieszkalnych, sakralnych i użyteczności publicznej oraz do wykończeń i zdobień ogrodów i tarasów. Kamień ten jest szeroko stosowany również jako element wystroju wnętrz (posadzki, okładziny ścian, łazienki, kuchnie, kominki, mozaika, kamień łamany jako element ozdobny zarówno na elewacjach budynków jak i wnętrzach). Kamień ten jest wytrzymały ze względu na swoje doskonałe właściwości fizyko-chemiczne, ma wysoką odporność na ścieranie jak większość kamieni naturalnych, jest odporny na działanie zjawisk pogodowych oraz jest dobrym izolatorem ciepła co jest bardzo istotne przy stosowaniu go w pomieszczeniach mieszkalnych.



[hit-ceramika.pl]


piątek, 22 maja 2009
Bosanski lonac
Składniki:
1 kg wołowiny
0.3 l białego wina
0,5 kg ziemniaków
po 150 g białej kapusty, cebuli, marchwi, selera i pietruszki
2 pomidory
2 papryki
2-3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1-2 liście laurowe
8-10 ziaren pieprzu
3 goździki
sól

Mięso pokroić w dość dużą kostkę, cebulę i pomidory w plasterki, paprykę w paski, ziemniaki w kostkę, a pozostałe warzywa w cienkie talarki. W żaroodpornym garnku bądź brytfance układać warstwami mięso i warzywa - pierwsza i ostatnia warstwa ma być z ziemniaków i pomidorów. Podać wino i przyprawy, dolać wody na 3 palce poniżej krawędzi garnka, przykryć folią aluminiową bądź szczelną pokrywką. Gotować na bardzo wolnym ogniu min. 3 godziny.


wtorek, 24 marca 2009
Piramidy w Bośni

Piramidy w Bośni – hipotetyczny zespół trzech piramid, którego odkrycie ogłosił w październiku 2005 roku mieszkający i pracujący w Stanach Zjednoczonych kontrowersyjny bośniacki amator archeologii Semir Osmanagic. Piramidy mają się znajdować w pobliżu miejscowości Visoko pod pobliskim wzgórzami Visočica i Križ, przykryte warstwą ziemi i porośnięte roślinnością. Ze względu na ich postulowane podobieństwo do budowli zachowanych w Teotihuacan w Meksyku, odkrywca nazwał je Bośniacką Piramidą Słońca (bosn. Bosanska Piramida Sunca), Bośniacką Piramidą Księżyca (Bosanska Piramida Mjeseca) i Bośniacką Piramidą Smoka (Bosanska Piramida Zmaja).

Pierwsze podejrzenia wobec 213-metrowego wzgórza wzbudziły jego równo nachylone stoki oraz ich ułożenie w kierunku stron świata. Semir Osmanagić rozpoczął prace i po kilku miesiącach badań archeologicznych i geologicznych ogłosił, że kolejne odkrycia potwierdzają jego teorię o istnieniu tutaj jedynej w Europie piramidy.


[pl.wikipedia.org]

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
Prywatnie