Głównie wyszukane w sieci
czwartek, 19 sierpnia 2010
Turecki sprzedawca wody

niedziela, 21 lutego 2010
Libanski Shish Taouk
500g piersi z kurczaka pokrojone w  kostkę
 2 ząbki czosnku
1/2 ł-czki mieszanki przypraw-cynamon, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatałowa, pieprz i imbir
1/4 ł-czki kminku
1/4 ł-czki papryki
1/4 ł-czki curry
 2 łyżki keczupu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
3 łyżki wody

Wszystkie składniki wymieszać. Marynować kurczaka przez co najmniej godzinę.
Piec na brytfance z marynatą, w której się moczył przez 30 minut. Najlepiej żeby był pieczony w folii. Piec przez kolejne 5-10 minut bez folii.
Serwować z sałatą, chipsami lub frytkami i sosem TOUM.

Sos toum:  1 cała główka czosnku zmiażdżona, 1/2 - 2/3 szkl oleju, 3 łyżki majonezu, sok z 1 /2 cytryny, sól, pieprz
Sól, czosnek i sok z cytryny włożyć do miseczki. Dodać odrobinę oleju, wymieszać. Następnie dodawać olej cały czas mieszając, na końcu dodać majonez-wszysko dobrze połączyć, doprawić solą i pieprzem.


poniedziałek, 02 listopada 2009
Maca
Maca (hebr. מצה) - chleb przaśny, spożywany przez Żydów podczas święta Pesach. Nawiązuje on do chleba, który spożywali Izraelici przed wyruszeniem z Egiptu. Przyrządzany jest ze specjalnie w tym celu przygotowanej mąki, bez użycia zakwasu, którego posiadania w domu podczas święta zakazuje żydowskie prawo religijne. Mąkę pszenną miesza się z wodą i piecze przez około osiemnaście minut, licząc od chwili wyrobienia ciasta. Ma ona postać płaskich placków o kształcie owalnym bądź kwadratowym . Obecnie macę wyrabia się również maszynowo, wypieka w piecach wyposażonych w palniki zamontowane w komorze wypieku, ale jej używanie podczas święta nie jest zgodne z żydowską ortodoksją. Przez kilkaset lat, aż do połowy XX wieku, w Europie Środkowej i Wschodniej krążyła plotka, iż do macy Żydzi dodają krew zamordowanych chrześcijańskich niemowląt. Pomimo oczywistej nieprawdy (jakakolwiek krew jest dla ortodoksyjnych Żydów niekoszerna), owa plotka przyczyniała się do propagowania antysemityzmu.


pl.wikipedia.org
wtorek, 04 sierpnia 2009
Menemen
- turecka jajecznica z warzywami.

8 jajek
1 cebula
4 pomidory
4 papryczki peperoni
5 lyzek tluszczu
sol, pieprz

1. Cebule i pomidory obrac i pokroic w kostke, peperoni pokroic w cienkie krazki.
2. Tluszcz rozgrzac na patelni i podsmazyc na nim na zloty kolor cebule. Dodac wtedy pomidory i peperoni i dusic ok. 3 minut.
3. Jajka rozmacic, dodac sol i wlac do warzyw i usmazyc jajecznice w miedzyczasie doprawiajac pieprzem i ew. sola

       


poniedziałek, 01 czerwca 2009
Lokum

Lokum jest tradycyjnym tureckim deserem robionym z cukru i mąki ziemniaczanej. Początki jego sięgają XV wieku, obecnie stosowany przepis pochodzi z XIX wieku. Pierwotnie używano miodu, potem zastąpiono go cukrem.

Cukier, mączkę ziemniaczaną i wodę gotuje się wraz z orzechami lub owocami przez 1- 2 godziny aż zgęstnieje. Następnie przelewa się do specjalnych drewnianych tac posypanych mąką ziemniaczaną i zostawia się na 24- 48 godzin aż schłodnieje i uzyska ciągnącą się konsystencję. Następnie kroi w drobną kostkę.

Lokum wytwarza się z różnego rodzaju owocami: truskawkami, wiśniami, cytrynami, pomarańczami, a również z orzechami, lub smakami: waniliowym, miętowym, różanym, w zależności od regionu, z którego pochodzi.

[pl.wikipedia.org]

poniedziałek, 06 kwietnia 2009
Pide
Pide: to turecki placek z ciasta drozdzowego z farszem z miesa lub twarogu.

ciasto:

500 g maki
20 g drozdzy
2-3 lyzki mleka
1 jajko
1 lyzeczka cukru
szczypta soli
letnia woda

farsz miesny:

250 g miesa mielonego (oryginalnie powinno byc wolowe lub baranie, gdyz w krajach arabskich nie jada sie wieprzowiny)
1 srednia cebula drobno pokrojona
2 srednie pomidory obrane ze skorki i pokrojone drobno
2 papryczki peperoni drobno pokrojone
sol, pieprz, ostra papryka w proszku
pol peczka posiekanej natki pietruszki


farsz z twarogu:

250 g sera owczego rozdrobnionego widelcem lub startego na tarce (moze byc rowniez zwykly twarog)
pol peczka posiekanej natki pietruszki
pol peczka posiekanego koperku
1 1/2 lyzeczki ostrej papryki w proszku
sol (jesli uzywamy zwyklego twarogu)



1. Make przesiac do miski, na srodku zrobic wglebienie, w ktore wlozyc rozkruszone drozdze, letnie mleko i rozmacone jajko. Na brzeg maki wsypac szczypte sol i cukier. Dodajac stopniowo letnia wode zagniesc ciasto. Zawinac je w wilgotna sciereczke i odstawic na 20 minut do wyrosniecia. Po tym czasie ciasto podzielic na porcje wielkosci duzego jajka, lekko zagniesc i odstawic jeszcze na 10 minut.

2. W miedzyczasie przygotowac farsz. Podane skladniki razem dobrze wymieszac.

3. Porcje ciasta walkowac i nadawac ksztalt owalu. Boki podniesc do gory. Na srodek kazdego placka nakladac farsz. Boki dobrze docisnac. Ukladac je na blaszcze natluszczonej wczesniej lub oblozonej papierem do pieczenia i pozostawic na 20 minut do wyrosniecia. Po tym czasie piec w 180°C 20-30 minut, az boki nabiora zlotobrazowego koloru. Mozna rowniez posmarowac boki przed pieczeniem rozmaconym zoltkiem. Jesli robimy farsz z twarogu to boki musimy koniecznie posmarowac.


niedziela, 15 lutego 2009
Turkisches Cafe

Auguste Macke

      

wtorek, 06 stycznia 2009
Gefilte fisz
  

- 1.5 kg karpia lub innej białej ryby
- 2-3 posiekane cebule
- 2 łyżki pokruszonej macy
- 2 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1/2 szklanki wody
Bulion:
- odpadki rybne (głowa; skóra; kręgosłup)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- sól
- pieprz

Rybę oczyść, oskrob, odetnij głowę, usuń oczy i skrzela. Głowę dokładnie umyj i zachowaj do przygotowania bulionu. Zdejmij skórę z ryby i usuń kręgosłup. Dokładnie umyj i włóż do garnka. Dodaj rybią głowę, wlej dwa litry wody, wrzuć marchewki i cebule obrane i pokrojone w plasterki, przypraw solą i pieprzem. Zagotuj i pozostaw na maleńkim ogniu. W tym czasie zrób klopsiki: posiekaj mięso ryby, dodaj cebulę, macę, jajka i wodę, posól i popieprz do smaku. Wymieszaj, ulep nieduże klopsiki. Do wrzącego bulionu rybnego wlej 3 łyżki bardzo zimnej wody i włóż klopsiki. Przykryj i gotuj godzinę na maleńkim ogniu. Zdejmij pokrywkę, gotuj jeszcze pół godziny. Ostudź, wyjmij klopsiki i ułóż je w salaterce. Bulion przecedź przez sitko. Marchewkę wyjmij i dodaj do klopsików. Polej bulionem i wstaw na noc do lodówki. 
 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
| < Luty 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Zakładki:
Prywatnie