Głównie wyszukane w sieci
środa, 05 stycznia 2011
Sellou - marokański deser sezamowo-migdałowy
500 g mąki pszennej
250 g obranych ze skórki migdałów
250 g ziaren sezamu
120 g masła
150 g miodu
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder

  
Mąkę wsypać na dużą suchą patelnię i na małym ogniu doprowadzić do lekkiego zrumienienia, nieustannie mieszając. Uprażoną mąkę wsypać do miski.
Na tę samą patelnię wsypać sezam i także uprażyć na lekko złoty kolor. Dosypać do mąki.
Ponownie na patelnię wsypać migdały i lekko zarumienić, a nastepnie ostudzić (odłożyć 20 do ozdoby) i zmielić w malakserze lub maszynce do orzechów, zmielone dodac do mąki i sezamu. Całość lekko wystudzić.
Na patelnię włożyć masło, miód i cynamon, rozpuścić nie gotując. Lekko przesudzone wlać do sypkich składników i dokładnie zagnieść łyżką. Ugniatając masę ręką uformowac na półmisku kształt stożka lub piramidy. Wbić pozostawione migdały. Posypać całość cukrem pudrem przez sitko. Zostawić do zupełnego zastudzenia.
             


czwartek, 16 września 2010
White House, Tunisia

Auguste Macke

wtorek, 23 marca 2010
Zaalouk - marokańska pasta z bakłażana
1 duży bakłażan
3 dojrzałe średnie pomidory
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
kilka gałązek świeżej kolendry 
sól, pieprz
4 łyżki oliwy extra vergine
sok z 1/2 cytryny
do przybrania czarne oliwki z pestkami 

1. Bakłażana umyj, odetnij szypułkę i obierz ścinając wzdłużny pasek skórki co 2 cm i tworząc pasy zielono-fioletowe. 

2. Bakłażana pasiastego następnie pokrój w dość grubą kostkę i posól, po czym kostki wsyp na durszlak i odstaw na 20 min.

3. W tym czasie przygotuj pomidory-sparz, obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki i wytnij szypułkę razem z pestkami i ich szklistą otoczką. Miąższ pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.

4. Bakłażana wypłucz pod zimną wodą. W garnku dopasowanym wielkością zagotuj nieco wody, połóż na wierzch durszlak z bakłażanem i przykryj, gotuj na parze jakieś 10-15 min. do zupełnej miękkości. 

5. W rondelku rozgrzej oliwę, wrzuć pomidory, czosnek i kumin, po chwili dorzuć bakłażana, posól. Duś do rozpadnięcia się warzyw i odparowania większości wilgoci-ok. 10 min., w czasie gotowanie lekko rozgniataj bakłażana-ma powstać dość gęsta, wspaniale pachnąca papka. Całość przełóż do miski, dopraw sokiem z cytryny i domieszaj kolendrę. Lekko uklep i udekoruj oliwkami. Podawaj w temperaturze pokojowej, z chlebkami marokańskimi.
  


wtorek, 08 grudnia 2009
Tunisian Landscape

Auguste Macke

     

niedziela, 06 września 2009
Pasta jogurtowa z bakłażanem


  • 50 dag bakłażanów
  • 20 dag gęstego jogurtu (w Polsce można kupić jogurt grecki świetnie się nadaje)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 dag pasty sezamowej tahin
  • oliwa do smażenia
  • sól
Bakłażany pokrój w niezbyt cienkie plasterki, obficie posól, a po 10 minutach, gdy puszczą sok, osusz papierowym ręcznikiem i usmaż na sporej ilości oliwy. Plasterki bakłażanów ułóż na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Teraz zmiksuj bakłażany z jogurtem, wymieszaj z sokiem cytrynowym i pastą sezamową, przypraw do smaku solą. Podawaj na talerzykach, stawiając obok miseczkę z dobrą oliwą. Tę pastę można jeść z arabskim chlebkiem lub zwykłym białym pieczywem.

[gazeta.pl]




piątek, 26 czerwca 2009
piątek, 01 maja 2009
Kiszone cytryny
6-8 cytryn (zależnie od wielkości cytryn i słoika)
gruboziarnista sól morska
listek laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
kawałek laski cynamonu
dwa goździki
kilka nasion kolendry
sok z cytryny (około ½ szklanki)

Wyszorowane cytryny przekroić najpierw wzdłuż na pół, nie dochodząc do końca, a potem jeszcze raz przekroić, tak, by powstały połączone z jednej strony ćwiartki. Rozchylić ćwiartki cytryn i nasypać do środka sporo soli. Włożyć cytryny do słoika, przyciskając, by jak najściślej je upakować. Dodać przyprawy i zasypać cytryny solą. Dopełnić sokiem z cytryny, zamknąć i odstawić. Po tygodniu nadają się do spożycia, ale można je w lodówce przechowywać znacznie dłużej.




czwartek, 05 marca 2009
Kot egipski mau

Kot egipski mau - jest to rasa kotów wywodząca się z Kairu. Podobno przodkami tych zwierząt były święte koty starożytnych Egipcjan, którym oddawano cześć, ponieważ na ich czole widniał znak skarabeusza. Przypuszczalnie mau zawdzięcza swój wygląd zabiegom hodowców, pragnących upodobnić go do starożytnego wzorca.






 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Prywatnie