Głównie wyszukane w sieci
poniedziałek, 06 września 2010
Kefalotiri i manori
Kefalotiri to ser o raczej twardej konsystencji, żółtym kolorze i słonym, ostrym smaku, robiony głównie z owczego mleka, choć czasami także koziego i krowiego. W końcowej fazie produkcji poddawany jest procesowi dojrzewania, który trwa dość długo bo około dwóch albo trzech miesięcy.

Tradycyjnie wyrabiany jest w Grecji. Korzenie recepty na ten rodzaj sera sięgają ery bizantyjskiej, a więc już ok. 5,5 tys lat p.n.e. Niestety, nie jest zbyt znany w Polsce, co powoduje, że jest także trudno dostępnym towarem w sklepach.

Ciekawostką jest fakt, iż ser ten zwany jest także serem „męskim” dla odróżnienia sera „żeńskiego”, który jest sporządzany z serwatki, jaka pozostaje po produkcji sera kefalotiri. „Żeński” ser to manori, którego konsystencja jest delikatna i cudownie roztapiająca się.

Ponieważ ser kefalotiri jest twardy, często jest on podany na talerz po uprzednim przesmażeniu, choć popularny też jest podawany z daniami grillowanymi, z owocami, warzywami, lub jako przystawka do innych dań.



20:15, patekku1 , Grecja
Link Dodaj komentarz »
środa, 03 marca 2010
Stifado

Przypłynęło do Grecji na statkach Wenecjan, którzy przez lata kontrolowali wybrzeże Morza Jońskiego. Wtedy nazywało się stufato, co po włosku znaczy po prostu gulasz. Grecy przerobili je szybko na danie narodowe, dodając do mięsa orientalne przyprawy, najchętniej cynamon i goździki, oraz brązowy cukier, a bardzo często także orzechy i rodzynki. To był z kolei wpływ Turków, którzy panoszyli się w ich kraju ponad 500 lat. Turyści rzadko mają okazję spróbować prawdziwego, dobrego stifado - to danie solidne, pożywne, idealne na chłody, dlatego w greckich domach robi się je późną jesienią i zimą. Tradycyjne stifado jest z wołowiny, jagnięciny lub królika. Reszta właściwie dowolna - można dodać marchewkę albo ziemniaki, więcej przypraw, czerwone wino, pomidory. Aha, gorąco polecam specjalność kreteńską, czyli stifado salingariko - ze ślimaków. [gazeta.pl]

             

1 kg wołowiny pieczeniowej pokrojonej w dużą kostkę
4 łyżki oliwy
szczypta rozmarynu
2 łyżki piure z pomidorów
3 łyżki octu winnego
6 łyżek oleju roślinnego
70 dkg obranych małych cebulek
1/3 szklanki czerwonego wina
kawałeczek laski cynamonu
1 łyżka cukru
5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz

              

W dużym rondlu rozgrzać oliwę i obrumienić na niej wołowinę. Podgrzewać do momentu aż powstający sos odparuje zupełnie. Wlać ocet, a gdy i ten się zredukuje dodać wino i pozostałe składniki poza olejem, cebulkami i cukrem. Rondel przykryć i nadal dusić mięso na małym płomieniu. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim partiami cebulki aż lekko zaczną się rumienić. Tak przygotowane cebulki przełożyć na mięso duszące się w rondlu, posypać je cukrem. Dusić tak przez 15 minut, po czym wymieszać potrawę. Podawać z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem surówek.

               


11:43, patekku1 , Grecja
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 listopada 2009
Athens

Katherine & Elizabeth Pope

  

21:28, patekku1 , Grecja
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 sierpnia 2009
Ellinikos
Ellinikos - (o ellinikos kafes, ο ελληνικος καφες) - kawa po grecku

Odmiana kawy po turecku, pijana w Grecji, najczęściej przez mężczyzn w specjalnie do tego stworzonych miejscach, zwanych kafenionami (οι καφενιονες). W kafenionach siedzą zazwyczaj tylko mężczyźni prowadząc długie rozmowy, bawiąc się zabawką zwaną komboloi (οι κομπολοι) lub grając w tavli (ταυλι), tradycyjną grę grecką.

Kawa po turecku nazywana jest w Grecji kawą po grecku ze względów politycznych.


[pl.wikipedia.org]
10:09, patekku1 , Grecja
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 07 czerwca 2009
Kadaifi
  • 1 opakowanie ciasta "Kadaifi"
  • 0,5 kg orzechów włoskich z migdałami
  • 0,75 kg cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 szt. cytryny.
  • 300 ml wody
  • 300 g masła
  • Goździki 7 szt.

Przepis na 20 porcji.

Orzechy rozdrobnić w moździerzu. Dodać cukier (200 g) i cynamon (1 łyżka). Dokładnie wymieszać. Z ciasta "Kadaifi" oddzielić niewielki fragment - rozciągnąć i nałożyć do środka niewielką ilość orzechów. Zawinąć jak gołąbki i ułożyć ściśle na blasze. Posmarować na wierzchu rozpuszczonym masłem. Po wyrobieniu całego ciasta pieczemy ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C. W tym czasie przygotowujemy syrop. Do wody dodajemy resztę cukru, goździki i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy resztę cynamonu i gotujemy ok. 10 minut. Ciastka po wyjęciu z pieca zalewamy wrzącym syropem i zostawiamy do wystygnięcia.


08:29, patekku1 , Grecja
Link Komentarze (3) »
czwartek, 16 kwietnia 2009
Souma
Souma - wódka destylowana z winogron, charakterystyczna dla greckiej wyspy Rodos (odpowiednik kreteńskiej raki).




08:00, patekku1 , Grecja
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 lutego 2009
Fasolada
Fasolada (język grecki: Φασολάδα - transkrybowane również jako fassolada lub fassoulada, język arabski: فاصوليا fasoulia, język włoski: pasta fazool lub, poprawniej, pasta e fagioli; znana także pod nazwą grecka zupa fasolowa, język angielski: greek bean soup) to jedna z najpopularniejszych zup w kuchni greckiej. 
Jest zupą wegetariańską, jej podstawowymi składnikami jest biała fasola oraz oliwa z oliwek. W różnych regionach Grecji, dodaje się do niej rozmaite inne składniki, takie jak marchew, selery,  pomidory, liście bobkowe czy też cebulę. Jest także popularna na Cyprze przez niektórych błędnie zaliczana także do kuchni cypryjskiej, gdzie występuje pod arabską nazwą fasoulia.



[pl.wikipedia.org]

07:34, patekku1 , Grecja
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 stycznia 2009
Ryba po kefalońsku

4 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebula, pokrojona w półplasterki
4 ząbki czosnku, pokrojone w grube plasterki
3 cukinie, pokrojone w plastry
1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego koperku
2 pomidory, bez nasion, posiekane
oliwa z oliwek do nasmarowania naczynia do zapiekania
700g filetów z dorsza
sól i świeżo zmielony pieprz
sok wyciśnięty z 1 cytryny
 
Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i czosnek, i zeszklij je. Dodaj cukinię i paprykę i smaż na małym ogniu jakieś 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodaj zioła, wymieszaj i dodaj pomidory. Duś na małym ogniu przez 2 minuty. Nasmaruj oliwą blachę i połóż na niej rybę. Zalej sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmij folię, żeby danie się ładnie zarumieniło. Podawaj od razu.


22:45, patekku1 , Grecja
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
| < Luty 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Zakładki:
Prywatnie