Głównie wyszukane w sieci
niedziela, 19 grudnia 2010
Light of Provence

Leonard Wren

   

czwartek, 09 września 2010
Quiche aux legumes

Warzywny placek 

Składniki na 6 porcji

● 20 dag mąki
● 3 łyżki masła
● 30 dag twarogu
● 12 dag sera koziego
● cebula
● ząbek czosnku
● czerwona papryka
● kilka zielonych szparagów
● 10 dag brokułów
● 2 pomidory
● 1/2 cukinii
● 3 jajka
● 150 ml mleka
● 2 łyżki oliwy
● 3 łyżki bułki tartej
● 2 łyżeczki  Ziół prowansalskich Kamis
● sól  

Mąkę wymieszać z posiekanym masłem, dodać 20 dag twarogu i szczyptę soli, zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki.

Paprykę oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżce oliwy. Szparagi obrać, pokroić na kawałki, sparzyć. Cukinię pokroić na plastry. Brokuły podzielić na różyczki, razem z cukinią gotować 3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić.

Ser kozi pokruszyć, wymieszać z resztą twarogu, jajkami, mlekiem i ziołami prowansalskimi.
Pomidory opłukać, pokroić na ćwiartki. Okrągłą formę natłuścić. Z ciasta rozwałkować placek nieco większy niż forma, ułożyć w formie, brzegi docisnąć, posypać bułką tartą. Wlać masę serowo-jajeczną, ułożyć warzywa, cebulę i czosnek, lekko docisnąć. Piec 30 minut w temp. 200°C.

   

piątek, 12 marca 2010
St. Tropez

Leonard Wren

            

12:40, patekku1 , Francja
Link Komentarze (1) »
środa, 25 listopada 2009
Coulommiers

Coulommiers - rodzaj francuskiego sera, który produkowany jest z krowiego mleka. Ten ser jest zaliczany do serów miękkich oraz podpuszczkowych. W smaku ser coulommiers jest dość delikatny.

  

[pl.wikipedia.org]

poniedziałek, 31 sierpnia 2009
Savarin

Savarin - ciasto ponczowe

Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 8 dag cukru
- 4 jajka
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli do wysmarowania formy: 1 łyżka masła
   
Syrop:
- 25 dag cukru
- kawałek laski wanilii
- 4 łyżki rumu lub wiśniówki
- bita śmietana
- melisa i owoce do dekoracji


Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, 2 jajka i szczyptę soli. Drożdże rozetrzyj z mlekiem i dodaj do mąki. Wbij pozostałe jajka, wsyp cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny i wyrabiaj ciasto do chwili, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie wlej roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem formy z kominkiem i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu pozostaw babkę w wyłączonym piekarniku około 30 minut.
Przygotuj syrop: zagotuj 2 szklanki wody z cukrem i wanilią, ostudź i dodaj rum. Ciasto nasącz syropem.
Otwór w cieście napełnij bitą śmietaną i owocami, możesz też udekorować listkami melisy cytrynowej lub mięty. 


[gazeta.pl] 

piątek, 12 czerwca 2009
Pain perdu
12 kromek czerstwego chleba lub drożdżówki
1/4l mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
100 gr cukru
5 jajek
250 g masła

1. Podgrzej mleko i wymieszaj je w miseczce z cukrem zwykłym i waniliowym.
2. Ubij jajko.
3. Każdą kromkę chleba na króciutko zamocz najpierw w mleku (chodzi o to, żeby chleb się nie rozpadł), a potem w jajku.
4. Na patelni rozpuść masło.
5. Podsmaż kromki z obu stron na rumiany kolor.
6. Podawaj z cukrem pudrem, marmoladą albo gałką lodów.


21:07, patekku1 , Francja
Link Komentarze (2) »
wtorek, 21 kwietnia 2009
Maison de Marie

Leonard Wren

    

20:42, patekku1 , Francja
Link Komentarze (1) »
piątek, 27 lutego 2009
Chaud-froid mandarynkowe
12 mandarynek
75g cukru pudru
5 żółtek jaj
100ml soku z mandarynek przefiltrowanego
50ml Cointreau
1/2 l lodów śmietankowych

Mandarynki obierz, usuń białe błonki. Ułóż na dnie żaroodpornych miseczek. W garnku zagotuj wodę. Do metalowej miski wsyp cukier puder i dodaj żółtka. Ustaw miskę na garnku z wrzącą wodą i ubijaj, aż powstanie jasna, gęsta piana. Dodaj sok z mandarynek i alkohol i ubij masę ponownie nad garnkiem z gorącą wodą. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta, zalej nią masą mandarynki. Opal palnikiem gazowym lub wstaw na minutę pod grill piekarnika. Natychmiast ułóż na deserze lody, udekoruj miętą. Podawaj od razu.


10:40, patekku1 , Francja
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Prywatnie