Głównie wyszukane w sieci
środa, 27 stycznia 2010
Pasticada - Chorwacja

800 g mięsa wołowego
200 ml białego wina
100 ml deserowego wina
1 cebula
2 marchewki
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
1 łyżka pasty pomidorowej
gałązka rozmarynu
1 łyżka octu winnego
natka selera
szczypta gałki muszkatołowej
sól

Wołowinę obsypać solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzaną oliwę, obsmażyć ze wszystkich stron.
Dodać pokrojoną czerwoną cebulę i marchewkę, lekko wymieszać, dodać liście laurowe i smażyć ok. 2 minuty. Wrzucić czosnek, pomidory, igiełki rozmarynu i świeżo startą gałkę muszkatołową.
Dodać posiekaną natkę selera, wszystko podlać winem wytrawnym i deserowym, dusić do miękkości (ok. 1,5 godziny). Mięso wyjąć, pozostawić w ciepłym miejscu, a sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry, polać sosem.
Podawać z kluseczkami ziemniaczanymi.

          

poniedziałek, 11 stycznia 2010
Le Sucre

poniedziałek, 04 stycznia 2010
Panettone
Skladniki:
2 op. suszonych drozdzy
1/2 szkl. cieplej wody
1 szkl. mleka
1/2 kostki stopionego i wystudzonego masla
1/2 szkl. cukru
1 lyzeczka soli
2 jajka
1 lyzka skorki z cytryny
4 szkl. maki
1 szkl rodzynek + skorka pomaranczowa

Rozpuscic dokladnie drozdze w cieplej wodzie. Dodac cieple mleko, maslo,
cukier, sol, jajka, skorke i 3 szkl. maki. Wyrobic. Jako, ze ciasto jest dosc
luzne mozna go wyrobic mikserem. Przykryc i odstawic do wyrosniecia na 1 godzine.
Wymieszac rodzynki i skoreke ze szklanka maki. Wsypac do ciasta i znow wyrobic.
Przelozyc do formy. Odstawic znow na godzine do wyrosniecia. Mozna posmarowac
wierzch. Piec 45 min, w temp. 170-180 st.


11:51, patekku1 , Włochy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 08 grudnia 2009
Tunisian Landscape

Auguste Macke

     

środa, 25 listopada 2009
Coulommiers

Coulommiers - rodzaj francuskiego sera, który produkowany jest z krowiego mleka. Ten ser jest zaliczany do serów miękkich oraz podpuszczkowych. W smaku ser coulommiers jest dość delikatny.

  

[pl.wikipedia.org]

poniedziałek, 16 listopada 2009
Athens

Katherine & Elizabeth Pope

  

21:28, patekku1 , Grecja
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 listopada 2009
Maca
Maca (hebr. מצה) - chleb przaśny, spożywany przez Żydów podczas święta Pesach. Nawiązuje on do chleba, który spożywali Izraelici przed wyruszeniem z Egiptu. Przyrządzany jest ze specjalnie w tym celu przygotowanej mąki, bez użycia zakwasu, którego posiadania w domu podczas święta zakazuje żydowskie prawo religijne. Mąkę pszenną miesza się z wodą i piecze przez około osiemnaście minut, licząc od chwili wyrobienia ciasta. Ma ona postać płaskich placków o kształcie owalnym bądź kwadratowym . Obecnie macę wyrabia się również maszynowo, wypieka w piecach wyposażonych w palniki zamontowane w komorze wypieku, ale jej używanie podczas święta nie jest zgodne z żydowską ortodoksją. Przez kilkaset lat, aż do połowy XX wieku, w Europie Środkowej i Wschodniej krążyła plotka, iż do macy Żydzi dodają krew zamordowanych chrześcijańskich niemowląt. Pomimo oczywistej nieprawdy (jakakolwiek krew jest dla ortodoksyjnych Żydów niekoszerna), owa plotka przyczyniała się do propagowania antysemityzmu.


pl.wikipedia.org
poniedziałek, 26 października 2009
Port de Soller

Bernhard Vogel
      

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Prywatnie