Głównie wyszukane w sieci
poniedziałek, 11 października 2010
Mazagran

Mazagran - to nazwa drinku sporządzonego ze słodzonej kawy z dodatkiem koniaku lub rumu, podawanego schłodzonego, często z kostkami lodu, w wysokiej szklance.

Nazwa "mazagran" wywodzi się od algierskiego miasta Mazagran.

   

[pl.wikipedia.org]

piątek, 08 października 2010
Blitva


- ziemniaki
- szpinak
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy są już gotowe dodajemy oczyszczony i umyty szpinak, gotujemy razem kilka minut. Dokładnie odcedzamy.
Skrapiamy olejem i sokiem z cytryny, dodajemy posiekany czosnek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Potrawa doskonale sprawdza się jako dodatek to grilowanych ryb i owoców morza.

    

piątek, 01 października 2010
Cassata

Deser sycylijski w postaci tortu, na bazie sera ricotta i biszkoptów nasączonych likierem.

 
Biszkopt:
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- 20 dag mąki
- 9 łyżek likieru Maraschino
Nadzienie:
- 80 dag ricotty
- 28 dag cukru
- rdzeń połowy laski wanilii
- 25 dag kandyzowanych owoców
- 10 dag gorzkiej czekolady 
Dekoracja:
- rdzeń połowy laski wanilii
- 5 dag cukru
- 5 dag pistacji
- 2 szklanki śmietany kremówki
- owoce kandyzowane

            
Zrób ciasto: jajka wbij do metalowej miseczki, utrzyj z cukrem. Następnie ustaw nad parą i ubijaj 10 minut. Zdejmij z ognia, ubijaj, aż masa ostygnie. Lekko wymieszaj z mąką, przełóż do tortownicy (natłuszczonej i posypanej mąką). Piecz 40 minut w temp. 170°C.
Zrób masę: zagotuj cukier z 200 ml wody i wanilią. Gotuj 10 minut, odstaw na pół godziny. Ciepły syrop cukrowy wymieszaj z ricottą. Dodaj posiekane owoce i pokrojoną czekoladę. Ciasto wyjmij z formy i przekrój na 3 placki. Pierwszy ułóż na paterze i skrop 3 łyżkami likieru. Posmaruj połową masy, przykryj drugim krążkiem ciasta. Skrop likierem, posmaruj resztą masy. Nałóż ostatni krążek ciasta, jeszcze raz skrop likierem i przyciśnij. Wstaw na 4 godziny do lodówki.
Ubij śmietanę z wanilią i cukrem, posmaruj brzeg i wierzch tortu. Udekoruj owocami, posyp pistacjami.

Uwaga: Sycylijczycy przykrywają cassatę marcepanowym płaszczykiem. 

  
 
         

czwartek, 16 września 2010
White House, Tunisia

Auguste Macke

czwartek, 09 września 2010
Quiche aux legumes

Warzywny placek 

Składniki na 6 porcji

● 20 dag mąki
● 3 łyżki masła
● 30 dag twarogu
● 12 dag sera koziego
● cebula
● ząbek czosnku
● czerwona papryka
● kilka zielonych szparagów
● 10 dag brokułów
● 2 pomidory
● 1/2 cukinii
● 3 jajka
● 150 ml mleka
● 2 łyżki oliwy
● 3 łyżki bułki tartej
● 2 łyżeczki  Ziół prowansalskich Kamis
● sól  

Mąkę wymieszać z posiekanym masłem, dodać 20 dag twarogu i szczyptę soli, zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki.

Paprykę oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżce oliwy. Szparagi obrać, pokroić na kawałki, sparzyć. Cukinię pokroić na plastry. Brokuły podzielić na różyczki, razem z cukinią gotować 3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić.

Ser kozi pokruszyć, wymieszać z resztą twarogu, jajkami, mlekiem i ziołami prowansalskimi.
Pomidory opłukać, pokroić na ćwiartki. Okrągłą formę natłuścić. Z ciasta rozwałkować placek nieco większy niż forma, ułożyć w formie, brzegi docisnąć, posypać bułką tartą. Wlać masę serowo-jajeczną, ułożyć warzywa, cebulę i czosnek, lekko docisnąć. Piec 30 minut w temp. 200°C.

   

poniedziałek, 06 września 2010
Kefalotiri i manori
Kefalotiri to ser o raczej twardej konsystencji, żółtym kolorze i słonym, ostrym smaku, robiony głównie z owczego mleka, choć czasami także koziego i krowiego. W końcowej fazie produkcji poddawany jest procesowi dojrzewania, który trwa dość długo bo około dwóch albo trzech miesięcy.

Tradycyjnie wyrabiany jest w Grecji. Korzenie recepty na ten rodzaj sera sięgają ery bizantyjskiej, a więc już ok. 5,5 tys lat p.n.e. Niestety, nie jest zbyt znany w Polsce, co powoduje, że jest także trudno dostępnym towarem w sklepach.

Ciekawostką jest fakt, iż ser ten zwany jest także serem „męskim” dla odróżnienia sera „żeńskiego”, który jest sporządzany z serwatki, jaka pozostaje po produkcji sera kefalotiri. „Żeński” ser to manori, którego konsystencja jest delikatna i cudownie roztapiająca się.

Ponieważ ser kefalotiri jest twardy, często jest on podany na talerz po uprzednim przesmażeniu, choć popularny też jest podawany z daniami grillowanymi, z owocami, warzywami, lub jako przystawka do innych dań.



20:15, patekku1 , Grecja
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 sierpnia 2010
Turecki sprzedawca wody

wtorek, 06 lipca 2010
Empanadillas - pierożki hiszpańskie

Ciasto:
100 ml białego wytrawnego wina
po 25 g masła i smalcu
1/2 łyżeczki soli
300 g mąki
mąka do podsypania

Farsz:
250 g mielonego mięsa
1 cebula
1/2 strąka papryki
olej
1 puszka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Wino i 100 ml wody podgrzać w rondlu (nie gotować!), dodać smalec i masło. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i sól. Wymieszać. 2 łyżki maki wsypać do miski, włożyć ciasto, wyrabiać przez 10 min. Uformować kule, przykryć, odstawić na 2 godz. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebule, usmażyć. Dodać mięso i paprykę, oprószyć pieprzem i solą, dusić ok. 20 min, w połowie duszenia dodać koncentrat pomidorowy. Stolnicę posypać mąka, rozwałkować na niej ciasto. Wyciąć koła o średnicy ok. 15 cm. Do każdego koła nakładać farsz, ciasto złożyć na pół, brzegi ścisnąć. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor, osączać na pergaminie.

        

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Prywatnie