Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
ZAGÓRSKIE SZTRUKLE (ZAGORSKI ©TRUKLI)
Sztrukle czyli danie z wałkowanego ciasta, wypełnionego ¶wieżym krowim serem, to specjał serwowany prawie w całej północno-zachodniej Chorwacji. Mog± być gotowane, zapiekane, podawane na słodko jako deser, na słono jako przek±ska czy też danie główne. Sztrukle otrzymały też status niematerialnego kulturalnego dobra Republiki Chorwacji. Każda rodzina ma nieco inny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. 

SKŁADNIKI:

CIASTO:
Ok. 500g m±ki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
1 łyżka octu
ok. 2dl letniej wody
sól
m±ka do posypania
olej do posmarowania ciasta

NADZIENIE:
Ok. 500g ¶wieżego krowiego sera
1dl ¶mietany
2 jajka
sól

POLEWA:
1 jajko
szklanka ¶mietany

PRZYGOTOWANIE:
Z m±ki, jajka, oleju, octu i wody wyrobić miękkie ciasto. Potem je rozdzielić na 2 czę¶ci, każd± jeszcze dobrze wyrobić, aby otrzymać elastyczne ciasto. Potem te dwie czę¶ci uformować w 2 kulki oraz posmarować każd± olejem. Potem należy przykryć je naczyniem i pozostawić na przynajmniej 30 min w temperaturze pokojowej.
Przez ten czas przygotować nadzienie z sera, jajka i soli, oraz polewę z jajek i ¶mietany.
Po 20 minutach, kulkę ciasta rozwałkować i rękami jeszcze rozłożyć na posypanym m±k± obrusie o grubo¶ci 1 mm i mniej, w kształcie prostok±ta.

Nadzienie nakładać na połowę ciasta, a pozostał± czę¶ć posmarować olejem. Za pomoc± obrusa zwin±ć ciasto. Potem brzegiem talerza kroić sztrukle o długo¶ci ok. 10 cm i natychmiast (uwaga! wodę należy wcze¶niej zagotować) wkładać je do wrz±cej osolonej wody i gotować ok. 5 min. Potem sztrukle położyć na blachę, polać polew± i zapiec w piekarniku.



[http://www.hrvatska.ovh.org/Artykuly/art.php?id=16&poddzial=kulinaria&dzial=kultura]
¶roda, 13 lipca 2011, patekku1

Polecane wpisy

  • Blitva

    - ziemniaki - szpinak - kilka z±bków czosnku - oliwa z oliwek - sok z cytryny Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki gotujemy do miękko¶ci w osolonej

  • Owczarek chorwacki

  • Pasticada - Chorwacja

    800 g mięsa wołowego 200 ml białego wina 100 ml deserowego wina 1 cebula 2 marchewki 2 li¶cie laurowe 3 z±bki czosnku 1 łyżka pasty pomidorowej gał±zka rozmaryn

Komentarze
www.swiat-kuchni.blogspot.com
2011/08/01 11:29:53
mmm nie jadłam nigdy, a wygl±da smakowicie