Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Sellou - marokański deser sezamowo-migdałowy
500 g m±ki pszennej
250 g obranych ze skórki migdałów
250 g ziaren sezamu
120 g masła
150 g miodu
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder

  
M±kę wsypać na duż± such± patelnię i na małym ogniu doprowadzić do lekkiego zrumienienia, nieustannie mieszaj±c. Uprażon± m±kę wsypać do miski.
Na tę sam± patelnię wsypać sezam i także uprażyć na lekko złoty kolor. Dosypać do m±ki.
Ponownie na patelnię wsypać migdały i lekko zarumienić, a nastepnie ostudzić (odłożyć 20 do ozdoby) i zmielić w malakserze lub maszynce do orzechów, zmielone dodac do m±ki i sezamu. Cało¶ć lekko wystudzić.
Na patelnię włożyć masło, miód i cynamon, rozpu¶cić nie gotuj±c. Lekko przesudzone wlać do sypkich składników i dokładnie zagnie¶ć łyżk±. Ugniataj±c masę ręk± uformowac na półmisku kształt stożka lub piramidy. Wbić pozostawione migdały. Posypać cało¶ć cukrem pudrem przez sitko. Zostawić do zupełnego zastudzenia.
             


¶roda, 05 stycznia 2011, patekku1

Polecane wpisy