Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Kapu¶niak a la Majorka - Sopa mallorquina

główka kapusty (około 1 kg)
sucha papryczka typu chili (bardzo ostra)
4 z±bki czosnku
20 dag chleba
5 dag smalcu
sól

            

Zagotować 2 l wody z sol±, wrzucić pokrojon± w paseczki kapustę i po 35 min. zestawić z ognia. Na patelni stopić smalec, usmażyć na nim czosnek i papryczkę, przełożyć do moĽdzierza i utrzeć,
a na patelni przyrumienić chleb pokrojony w cieniutkie kromki. Kiedy wchłonie prawie cały tłuszcz, dodać do kapusty razem z utartym w moĽdzierzu czosnkiem i papryk±. Dobrze wymieszać i gotować pod przykryciem. Gor±c± zupę zestawić z ognia i podawać w glinianej misce z drewnianymi łyżkami. Na Majorce zupa ta ma postać niezbyt gęstego bigosu.

             


czwartek, 09 grudnia 2010, patekku1

Polecane wpisy

  • Gambas w cie¶cie

    150 ml jasnego piwa 15 dag m±ki 18 oczyszczonych krewetek 1 pęczek szczypiorku 1 białko 3 łyżki oliwy Piwo i 150 ml wody oraz oliwę podgrzać. M±kę przesiać, w

  • Fornalutx, Mallorca

    Bernhard Vogel

  • Empanadillas - pierożki hiszpańskie

    Ciasto: 100 ml białego wytrawnego wina po 25 g masła i smalcu 1/2 łyżeczki soli 300 g m±ki m±ka do podsypania Farsz: 250 g mielonego mięsa 1 cebula 1/2 str±ka p