Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Pastiera, czyli magiczne połączenie

Pastiera to włoski sernik przygotowany z delikatnego w smaku sera ricotta. Podobnie jak babà, tak i ten deser pochodzi z okolic Neapolu i tu też ma swój legendarny początek. Z pokolenia na pokolenie przekazywana jest tu mianowicie fantastyczna historia opowiadająca o przepięknej syrenie, która mieszkała w pobliskiej zatoce. Każdej wiosny bajkowa postać wynurzała się z wody i cieszyła mieszkańców okolicznych wiosek swoim cudownym śpiewem. Ludzie z wdzięczności postanowili podarować jej wszystko to, co mieli najcenniejsze: mąkę, ser ricotta, jajka, olejek pomarańczowy, cukier oraz mieszankę przypraw. Syrenę prezent ten bardzo ucieszył, a jej cudowny śpiew podziałał tym razem jak czary. W magiczny bowiem sposób wszystkie składniki złączyły się i... powstała pierwsza Pastiera.

 

[kobieta.wp.pl]

niedziela, 28 listopada 2010, patekku1

Polecane wpisy

  • Piadina

    Piadina ( piada ) podawany na ciepło cienki placek z pszennej mąkiz nadzieniem, pochodzący z prowincji Emilia-Romaniaw północnych Włoszech. Piadinę napełnia si

  • Cassata

    Deser sycylijski w postaci tortu, na bazie sera ricotta i biszkoptów nasączonych likierem. Biszkopt: - 6 jajek - 20 dag cukru - 20 dag mąki - 9 łyżek likieru M

  • Parmezan

    Grzegorz Ostrowski To jeden z najsłynniejszych włoskich serów. Ma intensywny, lekko owocowy smak i zapach, kolor od jasno- po ciemnożółty. Jest twardym serem z