Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Pastiera, czyli magiczne poł±czenie

Pastiera to włoski sernik przygotowany z delikatnego w smaku sera ricotta. Podobnie jak babà, tak i ten deser pochodzi z okolic Neapolu i tu też ma swój legendarny pocz±tek. Z pokolenia na pokolenie przekazywana jest tu mianowicie fantastyczna historia opowiadaj±ca o przepięknej syrenie, która mieszkała w pobliskiej zatoce. Każdej wiosny bajkowa postać wynurzała się z wody i cieszyła mieszkańców okolicznych wiosek swoim cudownym ¶piewem. Ludzie z wdzięczno¶ci postanowili podarować jej wszystko to, co mieli najcenniejsze: m±kę, ser ricotta, jajka, olejek pomarańczowy, cukier oraz mieszankę przypraw. Syrenę prezent ten bardzo ucieszył, a jej cudowny ¶piew podziałał tym razem jak czary. W magiczny bowiem sposób wszystkie składniki zł±czyły się i... powstała pierwsza Pastiera.

 

[kobieta.wp.pl]

niedziela, 28 listopada 2010, patekku1

Polecane wpisy

  • Piadina

    Piadina ( piada ) podawany na ciepło cienki placek z pszennej m±kiz nadzieniem, pochodz±cy z prowincji Emilia-Romaniaw północnych Włoszech. Piadinę napełnia si

  • Cassata

    Deser sycylijski w postaci tortu, na bazie sera ricotta i biszkoptów nas±czonych likierem. Biszkopt: - 6 jajek - 20 dag cukru - 20 dag m±ki - 9 łyżek likieru M

  • Parmezan

    Grzegorz Ostrowski To jeden z najsłynniejszych włoskich serów. Ma intensywny, lekko owocowy smak i zapach, kolor od jasno- po ciemnożółty. Jest twardym serem z