Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Cassata

Deser sycylijski w postaci tortu, na bazie sera ricotta i biszkoptów nasączonych likierem.

 
Biszkopt:
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- 20 dag mąki
- 9 łyżek likieru Maraschino
Nadzienie:
- 80 dag ricotty
- 28 dag cukru
- rdzeń połowy laski wanilii
- 25 dag kandyzowanych owoców
- 10 dag gorzkiej czekolady 
Dekoracja:
- rdzeń połowy laski wanilii
- 5 dag cukru
- 5 dag pistacji
- 2 szklanki śmietany kremówki
- owoce kandyzowane

            
Zrób ciasto: jajka wbij do metalowej miseczki, utrzyj z cukrem. Następnie ustaw nad parą i ubijaj 10 minut. Zdejmij z ognia, ubijaj, aż masa ostygnie. Lekko wymieszaj z mąką, przełóż do tortownicy (natłuszczonej i posypanej mąką). Piecz 40 minut w temp. 170°C.
Zrób masę: zagotuj cukier z 200 ml wody i wanilią. Gotuj 10 minut, odstaw na pół godziny. Ciepły syrop cukrowy wymieszaj z ricottą. Dodaj posiekane owoce i pokrojoną czekoladę. Ciasto wyjmij z formy i przekrój na 3 placki. Pierwszy ułóż na paterze i skrop 3 łyżkami likieru. Posmaruj połową masy, przykryj drugim krążkiem ciasta. Skrop likierem, posmaruj resztą masy. Nałóż ostatni krążek ciasta, jeszcze raz skrop likierem i przyciśnij. Wstaw na 4 godziny do lodówki.
Ubij śmietanę z wanilią i cukrem, posmaruj brzeg i wierzch tortu. Udekoruj owocami, posyp pistacjami.

Uwaga: Sycylijczycy przykrywają cassatę marcepanowym płaszczykiem. 

  
 
         

piątek, 01 października 2010, patekku1

Polecane wpisy

  • Piadina

    Piadina ( piada ) podawany na ciepło cienki placek z pszennej mąkiz nadzieniem, pochodzący z prowincji Emilia-Romaniaw północnych Włoszech. Piadinę napełnia si

  • Pastiera, czyli magiczne połączenie

    Pastiera to włoski sernik przygotowany z delikatnego w smaku sera ricotta. Podobnie jak babà, tak i ten deser pochodzi z okolic Neapolu i tu też ma swój le

  • Parmezan

    Grzegorz Ostrowski To jeden z najsłynniejszych włoskich serów. Ma intensywny, lekko owocowy smak i zapach, kolor od jasno- po ciemnożółty. Jest twardym serem z