Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Blitva


- ziemniaki
- szpinak
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy są już gotowe dodajemy oczyszczony i umyty szpinak, gotujemy razem kilka minut. Dokładnie odcedzamy.
Skrapiamy olejem i sokiem z cytryny, dodajemy posiekany czosnek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Potrawa doskonale sprawdza się jako dodatek to grilowanych ryb i owoców morza.

    

piątek, 08 października 2010, patekku1

Polecane wpisy

  • ZAGÓRSKIE SZTRUKLE (ZAGORSKI ŠTRUKLI)

    Sztrukle czyli danie z wałkowanego ciasta, wypełnionego świeżym krowimserem, to specjał serwowany prawie w całej północno-zachodniejChorwacji. Mogą być gotowane

  • Owczarek chorwacki

  • Pasticada - Chorwacja

    800 g mięsa wołowego 200 ml białego wina 100 ml deserowego wina 1 cebula 2 marchewki 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku 1 łyżka pasty pomidorowej gałązka rozmaryn