Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Quiche aux legumes

Warzywny placek 

Składniki na 6 porcji

● 20 dag mąki
● 3 łyżki masła
● 30 dag twarogu
● 12 dag sera koziego
● cebula
● ząbek czosnku
● czerwona papryka
● kilka zielonych szparagów
● 10 dag brokułów
● 2 pomidory
● 1/2 cukinii
● 3 jajka
● 150 ml mleka
● 2 łyżki oliwy
● 3 łyżki bułki tartej
● 2 łyżeczki  Ziół prowansalskich Kamis
● sól  

Mąkę wymieszać z posiekanym masłem, dodać 20 dag twarogu i szczyptę soli, zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki.

Paprykę oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżce oliwy. Szparagi obrać, pokroić na kawałki, sparzyć. Cukinię pokroić na plastry. Brokuły podzielić na różyczki, razem z cukinią gotować 3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić.

Ser kozi pokruszyć, wymieszać z resztą twarogu, jajkami, mlekiem i ziołami prowansalskimi.
Pomidory opłukać, pokroić na ćwiartki. Okrągłą formę natłuścić. Z ciasta rozwałkować placek nieco większy niż forma, ułożyć w formie, brzegi docisnąć, posypać bułką tartą. Wlać masę serowo-jajeczną, ułożyć warzywa, cebulę i czosnek, lekko docisnąć. Piec 30 minut w temp. 200°C.

   

czwartek, 09 września 2010, patekku1

Polecane wpisy

  • Light of Provence

    Leonard Wren

  • St. Tropez

    LeonardWren

  • Coulommiers

    Coulommiers - rodzaj francuskiego sera, który produkowany jest z krowiego mleka. Ten ser jest zaliczany do serów miękkich oraz podpuszczkowych. W smaku ser cou