Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Kefalotiri i manori
Kefalotiri to ser o raczej twardej konsystencji, żółtym kolorze i słonym, ostrym smaku, robiony głównie z owczego mleka, choć czasami także koziego i krowiego. W końcowej fazie produkcji poddawany jest procesowi dojrzewania, który trwa dość długo bo około dwóch albo trzech miesięcy.

Tradycyjnie wyrabiany jest w Grecji. Korzenie recepty na ten rodzaj sera sięgają ery bizantyjskiej, a więc już ok. 5,5 tys lat p.n.e. Niestety, nie jest zbyt znany w Polsce, co powoduje, że jest także trudno dostępnym towarem w sklepach.

Ciekawostką jest fakt, iż ser ten zwany jest także serem „męskim” dla odróżnienia sera „żeńskiego”, który jest sporządzany z serwatki, jaka pozostaje po produkcji sera kefalotiri. „Żeński” ser to manori, którego konsystencja jest delikatna i cudownie roztapiająca się.

Ponieważ ser kefalotiri jest twardy, często jest on podany na talerz po uprzednim przesmażeniu, choć popularny też jest podawany z daniami grillowanymi, z owocami, warzywami, lub jako przystawka do innych dań.



poniedziałek, 06 września 2010, patekku1

Polecane wpisy

  • Stifado

    Przypłynęło do Grecji na statkach Wenecjan, którzy przez latakontrolowali wybrzeże Morza Jońskiego. Wtedy nazywało się stufato, copo włosku znaczy po prostu gul

  • Athens

    Katherine & Elizabeth Pope

  • Ellinikos

    Ellinikos - ( o ellinikos kafes , ο ελληνικος καφες) - kawa po grecku Odmiana kawy p