Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Empanadillas - pierożki hiszpańskie

Ciasto:
100 ml białego wytrawnego wina
po 25 g masła i smalcu
1/2 łyżeczki soli
300 g m±ki
m±ka do podsypania

Farsz:
250 g mielonego mięsa
1 cebula
1/2 str±ka papryki
olej
1 puszka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Wino i 100 ml wody podgrzać w rondlu (nie gotować!), dodać smalec i masło. Zdj±ć z ognia, wsypać m±kę i sól. Wymieszać. 2 łyżki maki wsypać do miski, włożyć ciasto, wyrabiać przez 10 min. Uformować kule, przykryć, odstawić na 2 godz. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebule, usmażyć. Dodać mięso i paprykę, oprószyć pieprzem i sol±, dusić ok. 20 min, w połowie duszenia dodać koncentrat pomidorowy. Stolnicę posypać m±ka, rozwałkować na niej ciasto. Wyci±ć koła o ¶rednicy ok. 15 cm. Do każdego koła nakładać farsz, ciasto złożyć na pół, brzegi ¶cisn±ć. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor, os±czać na pergaminie.

        

wtorek, 06 lipca 2010, patekku1

Polecane wpisy

  • Gambas w cie¶cie

    150 ml jasnego piwa 15 dag m±ki 18 oczyszczonych krewetek 1 pęczek szczypiorku 1 białko 3 łyżki oliwy Piwo i 150 ml wody oraz oliwę podgrzać. M±kę przesiać, w

  • Kapu¶niak a la Majorka - Sopa mallorquina

    główka kapusty (około 1 kg) sucha papryczka typu chili (bardzo ostra) 4 z±bki czosnku 20 dag chleba 5 dag smalcu sól Zagotować 2 l wody z sol±, wrzucić pok

  • Fornalutx, Mallorca

    Bernhard Vogel