Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Stifado

Przypłynęło do Grecji na statkach Wenecjan, którzy przez lata kontrolowali wybrzeże Morza Jońskiego. Wtedy nazywało się stufato, co po włosku znaczy po prostu gulasz. Grecy przerobili je szybko na danie narodowe, dodając do mięsa orientalne przyprawy, najchętniej cynamon i goździki, oraz brązowy cukier, a bardzo często także orzechy i rodzynki. To był z kolei wpływ Turków, którzy panoszyli się w ich kraju ponad 500 lat. Turyści rzadko mają okazję spróbować prawdziwego, dobrego stifado - to danie solidne, pożywne, idealne na chłody, dlatego w greckich domach robi się je późną jesienią i zimą. Tradycyjne stifado jest z wołowiny, jagnięciny lub królika. Reszta właściwie dowolna - można dodać marchewkę albo ziemniaki, więcej przypraw, czerwone wino, pomidory. Aha, gorąco polecam specjalność kreteńską, czyli stifado salingariko - ze ślimaków. [gazeta.pl]

             

1 kg wołowiny pieczeniowej pokrojonej w dużą kostkę
4 łyżki oliwy
szczypta rozmarynu
2 łyżki piure z pomidorów
3 łyżki octu winnego
6 łyżek oleju roślinnego
70 dkg obranych małych cebulek
1/3 szklanki czerwonego wina
kawałeczek laski cynamonu
1 łyżka cukru
5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz

              

W dużym rondlu rozgrzać oliwę i obrumienić na niej wołowinę. Podgrzewać do momentu aż powstający sos odparuje zupełnie. Wlać ocet, a gdy i ten się zredukuje dodać wino i pozostałe składniki poza olejem, cebulkami i cukrem. Rondel przykryć i nadal dusić mięso na małym płomieniu. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim partiami cebulki aż lekko zaczną się rumienić. Tak przygotowane cebulki przełożyć na mięso duszące się w rondlu, posypać je cukrem. Dusić tak przez 15 minut, po czym wymieszać potrawę. Podawać z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem surówek.

               


środa, 03 marca 2010, patekku1

Polecane wpisy

  • Kefalotiri i manori

    Kefalotiri to ser o raczejtwardej konsystencji, żółtym kolorze i słonym, ostrym smaku, robionygłównie z owczego mleka, choć czasami także koziego i krowiego. W

  • Athens

    Katherine & Elizabeth Pope

  • Ellinikos

    Ellinikos - ( o ellinikos kafes , ο ελληνικος καφες) - kawa po grecku Odmiana kawy p