Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Kuchnia majorkańska
Do końca XIX wieku większość Majorkańczyków utrzymywała się z uprawy ziemi i rybołówstwa. Jedzenie po ciężkiej pracy musiało być pożywne, toteż kuchnia opierała się na płodach rolnych i owocach morza przygotowywanych na oliwie z oliwek i smalcu. Pożywne dania "jednogarnkowe" i zupy do dziś znajdują miejsce w regionalnym menu. Również goście przyjeżdżający na wyspę zainteresowani są potrawami kuchni majorkańskiej. Wprawdzie w niemal każdej miejscowości turystycznej można jeszcze znaleźć takie "przysmaki", jak golonka z kapustą, należą jednak już one do rzadkości. Prawdziwi koneserzy rozkoszują się smakiem sopas mallorquinas - zup majorkańskich, gotowanych w jednym garnku (najlepsze z garnka glinianego - greixonera). Wkłada się do niego kapustę, wieprzowinę lub jagnięcinę, kiełbasę, warzywa i cienkie, suszone kromki chleba. Kolejnym smakołykiem tutejszej kuchni jest arroz brut ("brudny ryż"), tj. mieszanka warzyw, mięsa z królika, drobiu i wieprzowiny, majorkańskiej kaszanki i pasty mięsnej (butifarra i sobrasada, "zabrudzone" żółtym szafranem i pikantną, czerwoną papryką). Smakoszy ryb zachwyci z pewnością caldereta de pescado. Podstawą tego dania jest suchy, cienko krojony chleb moczony w wywarze, któremu ryba (7-8 różnych gatunków) i cebula nadają wyjątkowy smak. Do bardziej egzotycznych, ale od pokoleń sprawdzonych i ciągle udoskonalanych przepisów należy langosta con conejo (homar z królikiem), lomo con col (wieprzowina z kapustą) oraz frito mallorquin (ziemniaki, warzywa i podroby jagnięce lub wieprzowe). W skład menu wchodzą zakąski (entrantes), danie główne (platos), deser (postre) i na zakończenie cortado - kawa espresso z dodatkiem mleka. Mówiąc o kawie, warto poznać kilka przydatnych słówek: cafe con leche - kawa z dużą ilością mleka, cafe amerikano - mała czarna kawa, oraz carajillo-cortado - kawa z dodatkiem alkoholu (koniaku albo whiskey Do posiłków podaje się najczęściej jedno z mocnych wytrawnych win, najczęściej z rejonów Binissallem lub Andratx. Mniej popularne są wina z rejonu Felanitx.

[oktravel.pl]


wtorek, 09 lutego 2010, patekku1

Polecane wpisy

  • Gambas w cieście

    150 ml jasnego piwa 15 dag mąki 18 oczyszczonych krewetek 1 pęczek szczypiorku 1 białko 3 łyżki oliwy Piwo i 150 ml wody oraz oliwę podgrzać. Mąkę przesiać, w

  • Kapuśniak a la Majorka - Sopa mallorquina

    główka kapusty (około 1 kg) sucha papryczka typu chili (bardzo ostra) 4 ząbki czosnku 20 dag chleba 5 dag smalcu sól Zagotować 2 l wody z solą, wrzucić pok

  • Fornalutx, Mallorca

    Bernhard Vogel