Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Savarin

Savarin - ciasto ponczowe

Ciasto:
- 25 dag m±ki pszennej
- 10 dag masła
- 8 dag cukru
- 4 jajka
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli do wysmarowania formy: 1 łyżka masła
   
Syrop:
- 25 dag cukru
- kawałek laski wanilii
- 4 łyżki rumu lub wi¶niówki
- bita ¶mietana
- melisa i owoce do dekoracji


Przygotuj ciasto: do miski przesiej m±kę, dodaj cukier, 2 jajka i szczyptę soli. Drożdże rozetrzyj z mlekiem i dodaj do m±ki. Wbij pozostałe jajka, wsyp cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny i wyrabiaj ciasto do chwili, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie wlej roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem formy z kominkiem i pozostaw na 30 minut do wyro¶nięcia.
Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu pozostaw babkę w wył±czonym piekarniku około 30 minut.
Przygotuj syrop: zagotuj 2 szklanki wody z cukrem i wanili±, ostudĽ i dodaj rum. Ciasto nas±cz syropem.
Otwór w cie¶cie napełnij bit± ¶mietan± i owocami, możesz też udekorować listkami melisy cytrynowej lub mięty. 


[gazeta.pl] 

poniedziałek, 31 sierpnia 2009, patekku1

Polecane wpisy