Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Pain perdu
12 kromek czerstwego chleba lub drożdżówki
1/4l mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
100 gr cukru
5 jajek
250 g masła

1. Podgrzej mleko i wymieszaj je w miseczce z cukrem zwykłym i waniliowym.
2. Ubij jajko.
3. Każdą kromkę chleba na króciutko zamocz najpierw w mleku (chodzi o to, żeby chleb się nie rozpadł), a potem w jajku.
4. Na patelni rozpuść masło.
5. Podsmaż kromki z obu stron na rumiany kolor.
6. Podawaj z cukrem pudrem, marmoladą albo gałką lodów.


piątek, 12 czerwca 2009, patekku1

Polecane wpisy

Komentarze
2009/06/26 14:58:22
na studiach sie tym zajadałam.
sporo czerstwego pieczywa zalegało w kuchni
jaja zawsze były bo to tanie i szybkie jedzenie
i mleko do kawy (bo wtedy byłam mleczna)

dzis to dla mnie za słodkie. ale wtedy byłam zachwycona.
przepis znalazłam w jakieś dziwnej książce mojego ojca Kuchnia Francuska (prezent z pracy)
ale M jako zwolennik słodkich sniadań nadal lubi:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/09 20:26:02
a) na ile to osób
b) w tej samej miseczce mleko z cukrami mieszać?
c)mieszać podczas gotowania?