Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Kuchnia na Balearach

Kuchnia na Balearach została uwiedziona przez smaki katalońskie. Ale będą zaskoczeni ci, którzy oczekują na Majorce typowych śródziemnomorskich dań, obfitujących w ryby, skorupiaki, owoce i warzywa. Na talerzach króluje tu wieprzowina.

Na Majorce dr Atkins, propagujący dietę wysokotłuszczową, czułby się jak w raju! Lecz choć tutejsza kuchnia obfituje w potrawy mięsne, wcale nie jest ciężkostrawna. To zasługa wpływów międzynarodowych. Majorka przez setki lat była przystanią dla podróżników z Hiszpanii, Francji, Włoch i Algierii. Aromatyczny szafran, cytryny i pomarańcze oraz popularne tu bakłażany zostały przywiezione na wyspę przez Arabów. Czosnek, tymianek, rozmaryn, pietruszkę i liść laurowy wprowadzili Francuzi i Włosi. Wspaniały klimat dla uprawy oliwek odkryli na Majorce już starożytni Rzymianie.

Nic się nie zmarnuje
Tradycja kulinarna ma wiele wspólnego z polską kuchnią sarmacką. Jeszcze do niedawna każda wioska hucznie obchodziła zimowy ubój świń (metanca). Ludycznemu świętu towarzyszyły pieśni i tańce, wytwarzano domowe szynki i kiełbasy na nadchodzący rok. Do dziś kiełbasy to lokalna specjalność, szczególnie sobrasada z surowej mielonej wieprzowiny doprawianej ostrym czerwonym pieprzem i botifarro z wieprzowiny marynowanej we krwi. Oczywiście w barach nie brakuje jamon serrano, szynki wędzonej w całości, wieszanej nad kontuarami. Nic nie może się zmarnować, więc specjalnym daniem przyrządzanym po metanca jest frito mallorquín, do którego wykorzystuje się wieprzowe podroby. Smaży się je wraz z ziemniakami, cebulą i pomidorami. W kartach dań występują one obok tumbetu, czyli ratatouille z bakłażanem, ziemniakami i papryką, smażonymi w oliwie i doprawionymi sosem pomidorowym. No i, oczywiście, lechona asada, czyli prosię pieczone w całości.

Chrupiąca coca
Mieszkańcy wyspy podają do dań mięsnych bulion, w którym pływają warzywa i cienko pokrojony ciemny chleb. Rozpowszechniła się importowana z Katalonii paella, ale nie brak jej lokalnych, ulepszonych odmian. Arros brat, czyli „brudny ryż”: ryż z szafranem, kurczakiem, wieprzowiną i warzywami. Wegetarian zadowoli coca de trampo. To wspaniałe bezmięsne danie można nazwać lokalną pizzą. Przyrządza się je na drożdżowym cieście z chrupiącą skórką. Coca może być daniem głównym. Przygotowuje się ją wówczas z cebulą, oliwkami, czerwoną papryką, czasem z rybą. Występuje też w wersji słodkiej.
Ryby, które serwuje się w restauracjach i barach, zwykle sprowadza się na wyspę... mrożone. Godna polecenia jest lubina a la sal – strzępial pieczony w soli kamiennej.
Majorka nie jest też rajem dla łasuchów. Smaczne i oryginalne są chyba tylko gatos de almendras, ciastka migdałowe podawane zwyczajowo z lodami o smaku migdałowym. Mieszkańcy wyspy są dumni ze swojego lokalnego deseru: drożdżowych nadziewanych bułek w kształcie spirali, posypanych cukrem, czyli ensaimadas.

Napoje słodkie i wytrawne
Do posiłków pije się głównie domowe lokalne wino, vino de la casa, białe lub różowe. Nie obowiązuje tu zasada, że do czerwonego mięsa pasuje tylko czerwone wytrawne. Oczywiście smakosze bez problemu dostaną doskonałą hiszpańską czerwoną Rioję. Popularnością cieszą się też cerveza, czyli piwo, wytrawne sherry i brandy. Po posiłku na trawienie serwuje się lokalne likiery ziołowe, wytrawne i słodkie: herbas secos i herbas dulces. Typowo lokalnym napitkiem bezalkoholowym jest orxata, nazywana też horchata, czyli mleko migdałowe. Oczywiście obiad nie byłby kompletny bez wyjątkowo mocnej café solo, czyli espresso. Herbata nie cieszy się popularnością wśród wyspiarzy. W kawiarniach można liczyć wyłącznie na tę w torebkach.
Aby spróbować lokalnych potraw, warto znać ich hiszpańskie nazwy. Rzadko podaje się menu po angielsku czy niemiecku. Ułatwieniem są zdjęcia z daniami, umieszczane na tablicy przed restauracją. Aby poczuć zapachy miejscowych specjałów, warto po śniadaniu wybrać się na targ spożywczy. Na otwartych ladach piętrzą się mięsa, sery, warzywa i owoce. Kuszą czystością i aromatami. Po porannym spacerze nikt już nie będzie się wahał, czy wejść do niewielkiej lokalnej restauracji na kawałek grillowanej wieprzowiny!


[kamisworld.com]

wtorek, 26 maja 2009, patekku1

Polecane wpisy

  • Gambas w cieście

    150 ml jasnego piwa 15 dag mąki 18 oczyszczonych krewetek 1 pęczek szczypiorku 1 białko 3 łyżki oliwy Piwo i 150 ml wody oraz oliwę podgrzać. Mąkę przesiać, w

  • Kapuśniak a la Majorka - Sopa mallorquina

    główka kapusty (około 1 kg) sucha papryczka typu chili (bardzo ostra) 4 ząbki czosnku 20 dag chleba 5 dag smalcu sól Zagotować 2 l wody z solą, wrzucić pok

  • Fornalutx, Mallorca

    Bernhard Vogel

Komentarze
agatatrelaaa
2013/05/21 16:32:15
___________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE: NISKIE WĘGLOWODANY. (NEWS)
Niezbędna, kreatywna energia.

RYŻ. DIETA. INDEKS GLIKEMICZNY. IG TO BŁĘDY. *****
BH.240.
a._: gloriasagan.salon24.pl/222074,chleb-typu-kr-irl-podstawa-to-energia-antycukrzycowy

ARTYKUŁ BH.548.
1._: www.instytutirl.com.pl/index3.php
2._: sieradzanie.pl/post22314.html#p22314
3._: www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php

Biologia, medycyna.
BH.240./ + inne artykuły wg kolejności.

___________________________________________________________________________