Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Kiszone cytryny
6-8 cytryn (zależnie od wielkości cytryn i słoika)
gruboziarnista sól morska
listek laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
kawałek laski cynamonu
dwa goździki
kilka nasion kolendry
sok z cytryny (około ½ szklanki)

Wyszorowane cytryny przekroić najpierw wzdłuż na pół, nie dochodząc do końca, a potem jeszcze raz przekroić, tak, by powstały połączone z jednej strony ćwiartki. Rozchylić ćwiartki cytryn i nasypać do środka sporo soli. Włożyć cytryny do słoika, przyciskając, by jak najściślej je upakować. Dodać przyprawy i zasypać cytryny solą. Dopełnić sokiem z cytryny, zamknąć i odstawić. Po tygodniu nadają się do spożycia, ale można je w lodówce przechowywać znacznie dłużej.




piątek, 01 maja 2009, patekku1

Polecane wpisy

Komentarze
tierralatina
2009/05/01 11:57:45
Brzmi zachecajaco. Ale co dalej? Do czego one sluza? Je sie je jako deser? Uzywa jako przyprawy? Czy odpedza sie nimi zle energie? :)
-
2009/05/01 12:43:55
:) Używa się ich jako dodatku do potraw kuchni arabskiej. Pozdrawiam!
-
2009/05/03 13:35:47
robisz? ja robie w oleju. mi sie udało za 2. razem.

do tego ładny słoiczek i juz samo patrzenie i pracujaca wyobrażnia daje tyle przyjemności:)))
-
majanaboxing
2009/05/04 12:03:29
Slicznie się prezentują. Nigdy nie jadłam ,nawet nie widziałam na własne ślepia na zywo. Cudowne!:)
-
korek1000
2009/05/05 11:05:08
Kiedyś próbowałem takowe cytryny zrobić bo wydawały mi się ciekawym dodatkiem. Niestety spleśniały bardzo szybko. Może ktoś wie na co zwrócić uwagę aby pleśnienie nie zachodziło? Rodzaj cytryn, dokładne wyszorowanie, czy może coś jeszcze?
-
2009/05/06 12:08:14
wydaje mi sie ze chodzi o bardzo dokładne osuszenie skórki . za pierwszym razem u mnie tez pojawiła sie pleśn. za drugim podejściem skupiłam sie na dokładnym osuszeniu i udało sie. moje doswiadczenia dotycza cytryn w oleju .
-
2009/10/04 22:25:24
Cytryny nie zaplesnieja, jezeli zachowamy warunki higieny podobnie jak przy produkcji dzemow. Caly czas winny byc pokryte "zalewa". Nie wyjmowac palcami - kontakt z tluszczem (nawet w wielkosciach sladowych) przyspiesza plesnienie. Najlepsze cytryny "biologiczne". Jako przyprawa (sama skora) do pieczonych ryb i drobiu/ sosow.
-
Gość: , *.xdsl.centertel.pl
2010/08/17 08:55:33
powinno być napisane że przepis pochodzi z kuchni tv do potraw doskonałe ładna fotka