Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Etymologia nazwy - Włochy

Włochy, wł. Italia

Łac. Italia, o nieznanym rodowodzie. Być może z gr. italos – “byk”, z protoindoeuropejskiego *wet (por. jednak łac. vitulus – “byczek”). W wymarłym jęz. oskańskim Włochy nazywano Viteliu (również od *wet).
  • staroros. Friagi or Friaź; od bizantyjskiej nazwy na średniowiecznych Franków.
  • isl. Valland – z gotyckiego walh, staronordycka nazwa Celtów, później również określenie zromanizowanych plemion. Później od germańskiego valah wzięło się słowiańskie vlach, stąd. pol. Włochy, węg. Olaszország (Por. Wołochy, Walia, Galia).
  • irl. an Iodáil, walij. yr Eidal

[pl.wikipedia.org]


poniedziałek, 11 maja 2009, patekku1

Polecane wpisy

  • Piadina

    Piadina ( piada ) podawany na ciepło cienki placek z pszennej mąkiz nadzieniem, pochodzący z prowincji Emilia-Romaniaw północnych Włoszech. Piadinę napełnia si

  • Pastiera, czyli magiczne połączenie

    Pastiera to włoski sernik przygotowany z delikatnego w smaku sera ricotta. Podobnie jak babà, tak i ten deser pochodzi z okolic Neapolu i tu też ma swój le

  • Cassata

    Deser sycylijski w postaci tortu, na bazie sera ricotta i biszkoptów nasączonych likierem. Biszkopt: - 6 jajek - 20 dag cukru - 20 dag mąki - 9 łyżek likieru M