Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Kuchnia marokańska

Kuchnia marokańska jest typową kuchnią arabską, można nawet pokusić się o stwierdzenie, że jest to kolebka tej szkoły sztuki kulinarnej. Kuchnia tego kraju odzwierciedla całe bogate dziedzictwo kulturowe świata arabskiego. Można tu spotkać takie potrawy, typowe dla krajów arabskich jak kuskus, tadżin (duszone mięso z warzywami) i harira (pikantna zupa z soczewicy). W kuchni marokańskiej stosuje się też daktyle, kasze, chleb i makaron, który podobno został tu wymyślony dla przechowywania mąki podczas długich wypraw przez pustynię. Maurowie wzbogacili kuchnię Maroka o akcenty rodem z Andaluzji (oliwki, oliwę, orzechy, owoce i zioła), a Arabowie sprowadzili przyprawy z Indonezji. Na tą swoistą mieszankę kulturową nałożyły się dodatkowo wpływy francuskie, dzięki którym śniadanie, składa się zazwyczaj z kawy z mlekiem i słodkiego rogalika.
Dzisiejsze Maroko nie jest krajem zbyt bogatym, ale prawie wszędzie można dostać świeży chleb, owoce i orzechy.

Jako danie główne podaje się zazwyczaj zestaw lekkich sałatek (np. z zielonej papryki, pomidorów i czosnku). Po tym preludium podaje się takie specjały jak pieczone na grilu mięso lub ryby z kaszą kuskus (z grubo mielonej pszenicy) i chlebem tadżin. Czasami kuskus jest głównym składnikiem potrawy. Kuleczki kaszy, które ostatnio robi się z semoliny, gotowane na parze z wody lub bulionu, podaje się na dużej tacy, polane na wierzchu gulaszem. Innym specjałem mogą być briwats (małe pierożki, wypełnione różnym nadzieniem ? z mielonego mięsa, ryby, orzechów i ugotowanego w mleku ryżu) lub pastilla (mielone mięso gołębia oraz przyprawiane cytryną jaja, migdały, cynamon, szafran i cukier, poprzedzielane warstwami ciasta). Po tych lekkich obiadach, gdy zelżeje upał podawana jest syta kolacja, na którą często serwuje się gęstą zupę z baraniny, soczewicy, ciecierzycy, cebuli, czosnku, pomidorów, świeżych ziół i przypraw (harire) lub kebab. Innymi daniami podawanymi pod wieczór mogą być wszelkie wariacje tworzone z owoców morza, a w rejonach wiejskich - chleb maczany w oliwie z oliwek, do którego podaje się gorącą, słodką, miętową herbatę.

Innym składnikiem potraw, typowym dla całego świata arabskiego jest harissa (pasta z ostrej, czerwonej papryki, oliwy z oliwek i czosnku), znana szczególnie w Tunezji.

Jako desery podaje się w Maroku półmiski owoców, naleśniki smażone w głębokim tłuszczu, podawane z miodem lub kaab el ghzal (rogalik nadziewany pastą migdałową i polany lukrem). Te obfite posiłki popija się marokańska specjalnością - herbatą miętową (ataj) lub kawą, czarną bądź café au lait z cynamonem.

           

              

Oto ważniejsze marokańskie dania, których koniecznie musisz spróbować:

Brochette (pieczyste z rusztu): przy wejściu na bazar (suk), na placu czy też na skraju drogi, na Twoich oczach przyrządzane jest wyśmienite pieczyste: prawdziwa uczta, a przy tym tanio i szybko.

Couscous: tradycyjna piątkowa potrawa obiadowa, którą możesz również delektować się każdego dnia w restauracjach. W trakcie podróży możesz degustować tysiące odmian couscous, różniących się w zależności od regionu kraju i od inwencji kucharza. Spróbuj nie korzystać ze sztućców, lecz raczej jeść palcami, po marokańsku.

Mechoui: jagnię pieczone na rożnie lub w piecu. Mięso rozpływa się w ustach!

Pastilla: wyśmienite ciasto „francuskie” nadziewane farszem z mięsa gołębi i migdałami: słynna słodko-słona potrawa marokańska. Istnieje też wariant z rybą, kurczakiem, a nawet wersja deserowa z mlekiem.

Dania postne jedzone w okresie Ramadanu: o zachodzie słońca przerywa się post (f'tour), spożywając gęstą i smaczną harirę, zupę na mięsie z dodatkiem soczewicy i drobnej odmiany grochu oraz beghrir, rodzaj drobnych naleśników w formie plastrów miodu serwowanych z rozpuszczonym masłem i miodem, a także shebbakia, ciastka smażone na oleju i obtoczone w miodzie. Ten „lekki” wieczorny posiłek pozwala dotrwać do prawdziwej kolacji, którą spożywa się późno w nocy.

Tajine (tażin): słowo to oznacza zarówno naczynie (ozdobna miseczka z terakoty z typową stożkowatą pokrywką), jak i jego zawartość (potrawka z mięsa, drobiu, ryby przyrządzona z duszonymi warzywami). Spróbuj, a zrozumiesz, dlaczego jest to narodowa potrawa marokańska.

Herbata miętowa (thé à la menthe): gasi pragnienie, rozgrzewa, odświeża; pija się ją rano, po obiedzie i o dowolnej porze. Przyjemność, której nigdy nie można sobie odmówić.

Ciasta: ciastka miodowe, cornes de gazelles (rogi gazeli), czyli małe rogaliki z ciasta migdałowego, feqqas aux amandes - suche ciasteczka z migdałami i rodzynkami, ghoriba – ciastka z migdałami lub z sezamem. Smakołyki, którym trudno jest się oprzeć! 

          

[źródło: odyssei.com]

piątek, 06 października 2006, patekku1