Głównie wyszukane w sieci
Blog > Komentarze do wpisu
Kuchnia albańska

Albania choć sąsiadująca z Grecją, Macedonią i Serbią, podobnie jak kraje dawnej Jugosławii najwięcej zapożyczeń kulinarnych wywodzi z kultury tureckiej. Długi okres uzależnienia od Turcji oraz panujący jeszcze przed II Wojną Światową, system półfeudalny spowodował znaczne opóźnienie gospodarcze tego państwa. Mimo, że Albania jest krajem biednym i dopiero niedawno zaczęła się wydobywać z kryzysu, sztuka kulinarna jest tu bardzo bogata. Kuchnia albańska jest typową kuchnią śródziemnomorską i przypomina kuchnie innych krajów bałkańskich. Oczywiście długotrwały wpływ Turcji widać również w kuchni.

Najbardziej rozpowszechnioną potrawą jest pieczona baranina podawana zazwyczaj z bułką pita (gyro). To właśnie ta w zasadzie turecka potrawa jest rozpowszechniona w Europie jako pita gyros. Albańczycy chętnie jedzą również mięsa, ziemniaki i jarzyny (najczęściej pomidory i cebula). Jak przystało na kuchnię śródziemnomorską wszystkie potrawy przyrządzane są z dodatkiem oliwy z oliwek. Wśród serów najpopularniejsza jest feta. Na północy kraju przy granicy z Serbią i Czarnogórą jada się typowo turecki pudding ryżowy na owczym mleku (oriz më tamel). Do wielu dań podawane jest młode wino. W Albanii, podobnie jak w Turcji powszechnie spożywa się jogurt. Narodowym trunkiem albańskim jest rakia - wódka wyrabiana z winogron i innych owoców.

[źródło: odyssei.com]

czwartek, 28 września 2006, patekku1

Polecane wpisy

  • ZAGÓRSKIE SZTRUKLE (ZAGORSKI ŠTRUKLI)

    Sztrukle czyli danie z wałkowanego ciasta, wypełnionego świeżym krowimserem, to specjał serwowany prawie w całej północno-zachodniejChorwacji. Mogą być gotowane

  • Blitva

    - ziemniaki - szpinak - kilka ząbków czosnku - oliwa z oliwek - sok z cytryny Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej

  • Owczarek chorwacki